Odborné jméno: Allium ampeloprasum
Anglicky: Leek, Broadleaf wild leek
Foto
Protože pro své sazeničky jsem, zřejmě loni nenašla vhodné místo (pěstovala jsem s rajčaty v nádobách na verandě), vlastní foto nemám. Nabízím tedy pohled na pórky úspěšnějších (FB).
Jedlé části
- cibulky a z nich vyrůstající nať (vzhled klasického česneku)
Původ
- Vznikl křížením tzv. Oerprei („starověký pór“, původní v Evropě) a “klasickým” zimním pórkem St Victor.
Vzhled
- Je podobný normálnímu pórku. V dalších letech pěstování se u jeho báze objevují dceřinné cibulky a pór se tak trsovitě rozrůstá.
Pěstování
- Poté, co se rostlina na záhoně usadí, lze odřezáváním sklízet dceřinné sazeničky. Nebo je možný i alternativní postup, kdy se v kuchyni použije mateřská rostliny a malé se rozsadí.
- Pokud nechcete množit semínky a experimentovat s vyselektováním klonu nejvhodnějšího pro vaše podmínky, může pomoct květní stvoly odstraňovat, aby se kvetením zbytečně nevyčerpával.
- Je dobře mu přilepšovat – jako normálnímu pórku, tj.
- vybrat místo, kde bude mít dostatek slunce (min. 6 hodin slunečního záření denně)
- místo by také mělo být chráněné před větrem
- udržovat zem přiměřeně vlhkou (půda ale musí být propustná, aby tam voda nestála)
- mulčovat
- doplňovat živiny kompostem a jíchami
- můžete pěstovat ve smíšené kultuře s okurkami, mrkví, ředkví, celerem, kedlubnami a salátem
Kde rostlinu sehnat
- Semínka nabízí v ČR Permasemínka. Tato byla Markem Kvapilem již předselektována pro podmínky ČR.
- Je možnost koupit je i například z Rakouska z Midsummer Herbs, byť aktuálně jsou tam vyprodaná.
- Vytrvalé pórky už se začínají po ČR pěstovat víc, je tedy možnost získat od přátel dceřinnou sazeničku.
Využití v kuchyni
- Stejné jako normální pórek
Shrnutí
Může trvat delší dobu, než se na záhoně dostatečně zabydlí, ale poté lze sklízet a s rostlinou není velká práce. S citlivostí vůči slimákům vlastní zkušenost nemám, ale soudě podle jejich chutí na obyčejný pór, je lépe mladé sazenice chránit.