Odborné jméno: Rheum rhabarbarum
Anglicky: Garden Rhubarb
Jedlé části
- Řapíky listů, a to raději jen tepelně zpracované; sbírají se jen na jaře (cca do letního slunovratu), pak roste obsah šťavelanů a řapíky ani nejsou tak křehké. Sklízí se max. třetina listů z celé rostliny, u mladých rostlin ještě méně. Řapíky se nemají odřezávat, ale lehce pootočit a vytrhnout od rostliny (pozor ale na pupeny v zemi).
- Nerozvinuté květy – trochu připomínají brokolici, dají se napařit nebo připravit jako květák.
Známá rizika
- Rostlina obsahuje hodně šťavelanů. Ty ve větších množstvích znepřístupňují některé živiny (železo, vápník). Jejich vstřebatelnost lze snížit kombinováním zelených listů se zdroji vápníku, případně krátkým blanšírováním zelenin (s tím, že voda z blanšírování se vylévá). Pomáhá také dodržování dostatečného pitného režimu. Pro většinu lidí je kyselina šťavelová (obsažená v merlíku, šťavelu, šťovíku, rebarboře, špenátu, šruše, kopřivě, červené řepě, černém čaji, kakau, …) bez problémů, ale lidé se sklonem k tvorbě ledvinových kamenů a revmatismu by měli tyto zdroje omezit.
Původ
- Střední Asie
Vzhled
- Mohutná rostlina s velkými listy.
Pěstování
- Při výběru vhodného místa nepotřebuje žádnou péči. Vydrží na jednom stanovišti velmi dlouhou dobu.
- Potřebuje hluboké, výživné, přiměřeně vlhké půdy ve světlém stínu. Dokáže zvládnout i jílovité půdy.
- Roste dobře jako podsadba ovocných stromů.
- Nechcete-li květy jíst, ani se kochat plošticemi, které je milují, můžete v rámci šetření rebarborových sil květenství vylamovat.
Kde rostlinu sehnat
- Některá zahradnictví nabízejí sazenice, jiná semena.
- Množit se dá dělením trsů. Každá oddělená část by měla mít alespoň dva velké pupeny. Chvíli trvá, než se na novém stanoviště uchytí, proto se první rok, dva nesklízí.
Využití v kuchyni
- Je zdrojem vitamínu B, minerálů a vlákniny.
- Používá se místo ovoce na jaře; často do sladkých jídel – moučníků s tvarohem, jako náplň do knedlíků, v ovocných polévkách, kompotech, zavařeninách a koláčích.
- Dá se ale využít i ve slaných receptech. Trocha inspirace zde: https://www.apetitonline.cz/rebarbora
Shrnutí
Jakmile se u vás zabydlí, bude vás doprovázet po dlouhé roky. Spokojená bude v živinami bohaté půdě – takže třeba v sousedství kompostu.