Česnek kuchyňský

Odborné jméno: Allium sativum
Anglicky: Garlic, Cultivated garlic

Jedlé části

  • Cibule dělená na stroužky – syrová nebo vařená. Kvůli intenzivní chutí a vůni se používá jako dochucovadlo. 
  • Listy syrové nebo vařené – mají jemnější chuť než stroužky, hodí se do salátů, jako posypka vařených jídel. Pěstování česneku kvůli listům je oblíbené v Číně, listy jsou k dispozici i uprostřed zimy. 
  • Kvetoucí stvol – na asijských trzích někdy prodávaný jako specialita.
  • Pacibulky z květenství – stejné využití jako stroužky.

Známá rizika

  • Podobně jako u medvědího česneku, i tady by se měli mít na pozoru lidé užívající léky proti srážlivosti krve. Pokud jedí česnek pravidelně, lze dávkování prášků adekvátně upravit. Problémem může být větší nárazová konzumace česneku. 
  • U dětí kojících matek může větší množství česneku v matčině stravě zhoršit koliky. 
  • Před operací by se lidé měli konzumaci česneku raději minimálně 2 týdny vyhnout.
  • Zajímavostí je, že díky jeho detoxikačním účinkům může česnek ve větších dávkách snižovat účinnost hormonální antikoncepce (tělo se jí přirozeně snaží zbavit a česnek mu v tom zdatně pomáhá). Podobně je to i s jinými léky, proto je dobré konzumaci česneku nepřehánět a v případě jeho léčebného využití si zjistit podrobnosti.

Původ

  • Pravděpodobně pochází ze středoasijských stepí. Dnes se pěstuje po celém světě.
  • Lidé česneky využívají/pěstují jistě už tisíce let – u Kyjova byly nalezeny nádoby plné česnekovitých rostlin staré asi 6000 let.

Vzhled

  • Cibule mají průměr až 6 cm, listy délku 15-60 cm (podle odrůdy) a kořeny mohou dorůstat až do hloubky 75 cm.
  • V zemi se tvoří cibule s přeměněnými listovými pupeny – stroužky.
  • Na květním stvolu se semena vytvoří naprosto vyjímečně (https://permaseminka.cz/cesnek/203-hanacky-palicak.html), ale bývá tam větší nebo menší množství pacibulek (počet je dán odrůdou), kterými lze česneky množit také. Nicméně trvá až tři roky, než z nich vyroste velká cibule se stroužky.
  • Česneky se dělí na paličáky a nepaličáky, podle jejich schopnosti tvořit květní stvol (palici) s květy a pacibulkami.
  • Paličák kvete a sklizená cibule má uprostřed mezi stroužky zbytek tvrdého květního stvolu. Květenství se mohou odstraňovat, aby všechna jeho síla šla do tvoření velkých stroužků
  • Nepaličák nekvete a netvoří květní stvol. Tvoří obvykle více menších stroužků. Nepaličáky s širokými listy se sází na podzim, nepaličáky s úzkými listy lze sázet i na jaře (protože tyto lze skladovat nejdéle – do jara vydrží svěží a vitální). Nepaličáky mají několik výhod:
    • jsou chuťově výraznější
    • díky většímu počtu stroužků se lépe množí
    • jsou méně náročné na pěstování a lépe se přizpůsobují prostředí
    • dají se výhodně pěstovat jako trvalka kvůli svým mladým listům dostupným i v zimě

Pěstování

  • Pozemek pro česnek by neměl být přemokřený a měl by být na slunném místě. Lze jej úspěšně pěstovat jak na písčitých, tak i na těžkých půdách.
  • Popis odrůd vhodných do různých podmínek: https://www.cesnek.cz/pestovani
  • Ozimé odrůdy se sází na podzim – co nejpozději (tj. koncem listopadu nebo v prosinci) – nejlépe v době, kdy teplota je trvale pod 9 °C.
  • Jarní odrůdy lze vysazovat od podzimu až do jara. 

Pěstování ve formě trvalky

  • Mojí oblíbenou variantou pěstování je pěstování česneku jako trvalky. Nepotřebuji ho pro jeho cibule, protože s ním téměř nevařím (je na mne příliš silný). Jeho nať ale miluju. Celou zimu a jaro je k dispozici jako zelená posypka do polévek nebo jiných vařených jídel (přidávám na talíře až po dovaření či těsně před servírováním). Přes léto přežívá v zemi (či přesněji na jejím povrchu) ve formě malých cibulek a na podzim opět obráží zelenou natí.
  • Tento způsob pěstování můžete využít i tehdy, když česnek na cibule pěstovat chcete. Vytvoříte si tak totiž svou genovou banku. Tím, že se česnek množí vegetativně, i malé cibulky vzniklé při trvalkovém pěstování v sobě stále nesou stejnou genetickou informaci. Stačí je pak vysadit jednotlivě a zase se zvětší, časem dokonce vytvoří i stroužky. Nepaličáky se budou chovat způsobně a budou se držet na vámi vybraném místě. Paličáky mají svou hlavu a pomocí pacibulek se mohou různě “přesévat” a pohybovat po pozemku. 
  • Můžete zkusit zasadit pár stroužků na světlé místo ke keřům (růže je milují a jsou česneky chráněny před plísněmi) či do trvalkových záhonů. Je to způsob, jak si uchovávat sadbu česneku pro příští roky různě po zahradě.

Kde rostlinu sehnat

  • Aby byla porosty zdravé, je vhodné sázet jen certifikovanou sadbu (a pak si množit svoji). Česneky z obchodu koupené na jídlo zdravé zdaleka být nemusí.

Využití v kuchyni

  • Průměrně je česnek tvořen 65 % vody. Sušina je pak tvořena sirnatými silicemi, bílkovinami, vlákninou, fruktózou, volnými aminokyselinami, dále pak i poměrně velkým množstvím saponinů, fosforu, síry, draslíku, vápníku a vitamínů, především vitamíny skupiny B. Podrobné složení a spousta dalších informací o česneku je na stránce https://www.blendea.cz/profil-cesnek/

Využití v léčení:

  • Česnek má velmi dlouhou historii lidového použití při širokém spektru onemocnění. Účinný je u kožních kvasinkových onemocnění. Pomáhá při detoxikaci těla. Bylo prokázáno, že každodenní užívání česneku ve stravě má velmi příznivý vliv na organismus, zejména na krevní systém a srdce.
  • Zevně je vylisovaná šťáva výborným antiseptikem k léčbě ran.

Další využití

  • Pomáhá zmírnit bolest a otok po štípnutí hmyzem.
  • 3-4 polévkové lžíce nasekaného česneku a 2 polévkové lžíce nastrouhaného mýdla lze vyluhovat v 1 litru vroucí vody, nechat vychladnout a poté použít jako insekticid.
  • Extrakt z rostliny lze použít jako fungicid. Používá se při houbových chorob rajčat a brambor. 
  • Pokud se mezi uskladněné ovoce vloží několik stroužků česneku, oddálí hnilobu ovoce.

Shrnutí

I ten, kdo česnek zrovna nemiluje v jídle, si ho může užívat na zahradě pěstovaný jako trvalku. Jeho nať je v jídlech mnohem jemnější a nezanechává v člověku typický česnekový odér. Navíc takto pěstovaný slouží jako genová banka osvědčených odrůd. Potřebuje světlé nezamokřené místo a pak už se o něj starat nemusíte. Slimáci a páskovky si občas taky potřebují užít jeho léčivých účinků, ale nijak závažně ho neohrožují.


Zpět k seznamu druhů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.