Medvědí česnek

Odborné jméno: Allium ursinum
Anglicky: Wild Garlic, Ramsons

Jedlé části

  • Listy – syrové nebo krátce vařené (při vaření ztrácejí svou svěží chuť i vůni, která je mnohem jemnější než u klasického česneku); sbírají je vždy jen 1-3 listy z jedné rostliny.
  • Květy – syrové nebo vařené. Květy jsou chuťově poněkud silnější (čím starší, tím je česneková chuť silnější) než listy. V malém množství jsou dekorativním a chutným doplňkem do salátů.
  • Cibulky – (syrové i vařené): mají poměrně silnou česneková chuť; jsou však malé (délka asi 4 cm, šířka asi 1 cm). Cibulky lze sklízet kdykoli, když je rostlina v klidu, tj. od začátku léta do zimy. 

Známá rizika

  • Určité riziko může konzumace velkého množství představovat u lidí beroucích léky na srážení krve, protože medvědí česnek obsahuje flavonoidy, které srážlivost snižují. Také lidé náchylní na oxidativní poškození červených krvinek by měli medvědí česnek jíst střídmě.
  • O vztahu medvědího česneku a psů (a trochu i koček) doporučuji tento článek.

Původ

  • V Evropě je původní, divoké populace tedy můžeme potkat i v našich listnatých (často lužních) lesích. 
  • Miluje vlhké půdy v lesích, údolích, kolem potoků, …

Vzhled

  • Výška rostlin je asi 30 cm.
  • Kvete bílými květy složenými do polokoule. 
  • Podívejte se, s čím se medvědí česnek dá splést, abyste si domů z výletu nepřinesli jedovatou konvalinku nebo ještě hůř, ocún. Rozdíly jsem sepsala v článku na svém blogu.

Pěstování

  • Daří se mu dobře ve stínu či polostínu a ve vlhčí, živinami bohaté, půdě.
  • První listy vyráží často už v lednu, během dubna/května většinou vykvete a v červenci už po něm na záhonu nebývá ani památka. Všechny síly odpočívají uložené v cibulce pro zemí. Využívá tak dobu, kdy v listnatých lesích na zem proniká ještě relativně dost světla neolistěnými korunami stromů. Optimální místo na pěstování je tedy pod listnatými stromy či vyššími keři, případně na stinnějším záhonu.
  • Semínka rozšiřují mravenci. Ideální je zatlačit je po sebrání nebo nejpozději na podzim do půdy na stanoviště, kde chceme česnek pěstovat (musí tam ale být holá půda nebo alespoň dostatečné mezery mezi takovými rostlinami, které klíčící semenáčky neudusí). Pokud bychom chtěli vysévat do květináče, semínka potřebují stratifikaci chladem:  asi měsíc při 5-12 stupních.

Kde rostlinu sehnat

  • Semena jsou v sortimentu některých osivářských firem (MoravoSeed, Nohel Garden, Semo, …)
  • Množit se dá i sazeničkami, nebo ještě lépe cibulkami po zatažení listů.

Využití v kuchyni

  • Listy jsou velmi pěkným doplňkem salátů a užijeme si je o to víc, že je to jedna z prvních zimně/jarních bylinek.
  • Hodí se i do pomazánek a skvělé jsou jako posypka polévek, omáček, na chleba, …
  • Sezóna čerstvých listů je poměrně krátká. Sušení není optimální způsob uchování listů, protože se při něm hodně důležitých látek ničí. Listy lze ale zamrazit, aby byly k dispozici i v jiných částech roku.  
  • Listy jsou vynikající v pestu. Jeho výroba je možná od minimalistického verze listí se solí (recept např. zde: https://www.receptyonline.cz/recept/jidlo/medvedi-cesnek-v-soli/); přes pesto s přídavkem oleje, které vydrží také klidně celý rok; až ke gurmánským zážitkům s přídavkem oříšků, sýra, citronové šťávy nebo umeocta, případně lahůdkového droždí. Tahle varianta ale volá po rychlejším spotřebování.
  • Medvědí česnek se dá dobře využít i v hummusu.
  • Tipy na další recepty

Léčivé účinky

  • Medvědí česnek je zdrojem látek s antivirovým, antibakteriálním, detoxikačním a organismus podporujícím účinkem
  • Snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. 
  • Zmírňuje bolesti žaludku a je tonizuje trávicí soustavu (osvědčuje se při léčbě průjmu, kolik, větrů, poruch trávení a ztráty chuti k jídlu).
  • Používá se i při léčbě onemocnění dýchacích cest.
  • Šťáva se používá jako pomůcka při hubnutí a lze ji aplikovat i zevně na revmatické a artritické klouby, kde může být přínosem její mírné dráždivé působení a stimulace místního krevního oběhu.

Další využití

  • Včelaře jistě potěší, že medvědí česnek  je výbornou nektarodárnou i pylodárnou rostlinou.

Shrnutí

Skvělá trvalka, jejíž listy jsou k dispozici právě v době, kdy je naše těla potřebují nejvíc. Výborná na jarní detox i na doplnění vitamínů a minerálů po zimě. Je-li na vhodném místě, tvoří na jaře husté koberce listů. Slimáci na ní větší škody nepáchají. 


Zpět k seznamu druhů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.