Odborné jméno: Humulus lupulus
Anglicky: Hop, Common hop, European Hop
Jedlé části
- Mladé výhonky se vařené využívají jako chřest. První výhonky se objevují na začátku března.
Známá rizika
- Kontakt s rostlinami chmele může u citlivých lidí způsobit kožní vyrážku. Uvolněné chloupky z rostlin mohou dráždit oči.
- V těhotenství by se neměl užívat, protože povoluje dělohu.
Původ
- Je původní v mírném pásu Evropy a západní Asie (jeho pravděpodobné centrum je v okolí Černého moře pod Kavkazem).
- Patří ke starým kulturním rostlinám využívaným v kuchyni i k léčení.
- Má rád vlhko, takže je častý na březích potoků a řek, ale i na okrajích lesů a v křovinách.
Vzhled
- Popínavá trvalka (dorůstá do výšky 6 m) s mnoha podzemními výhony. Na jednom místě vydrží opravdu dlouho (až 25 let). Zimu přežívá jen ve formě podzemních orgánů.
- Na jaře výhony dobře najdete, když prohledáte místo pod spletí starých šlahounů pnoucích se stromech a keřích.
Pěstování
- Je to nenáročná rostlina. Daří se jí na slunci nebo v polostínu, v hlubších, bohatých, kyselejších půdách. Kořeny má rozprostřené v hloubce asi 20-30 cm, ale také má velmi hluboké kořeny, kterými si dokáže sáhnout pro vodu – když se na stanovišti ujme, zvládá i poměrně velké sucho.
- Pokud nemá oporu, tvoří půdní pokryv. Je však výhodné ji využít na popnutí plotů, zídek, sloupů a stromů.
Kde rostlinu sehnat
- Dají se sehnat sazenice i semena.
Využití v kuchyni
- Mladé chmelové výhonky (nebo koncové části stonků: 5-20 cm dlouhé) se používají podobně jako chřest – po oblanšírování nebo krátkém povaření se mohou restovat se solí, pepřem, octem a olejem. Připravují se z nich také polévky či omelety. Hodí se do slaných koláčů, nákypů, k bramborám, vajíčkům a pečené řepě.
- Listy obsahují rutin (mladé listy je možné přidávat do salátů – jen cca do konce května).
- Moje první setkání s chmelovými výhonky bylo na tomto blogu, tak se s vámi o recept do divočiny taky podělím.
- Kdyby vám mělo být líto první jarní chmelové výhonky trhat, tak vězte, že otrhání první vlny výhonků je běžnou praxí i na produkčních chmelnicích. Teprve z druhé vlny výhonků se vybírají ty nejsilnější, které se nechávají pnout vzhůru a tvořit šištice. Ty otrhané se pak dají nakládat do kořeněného nálevu a prodávat jako delikatesa.
Léčivé účinky
- Chmel (a zejména jeho šištice) mají uklidňující, sedativní, tonizující a tišící účinky na tělo i na mysl. Užívají se hlavně ve formě čaje. Či jiných nápojů 😉
Shrnutí
Chmel, jakmile se na zahradě ujme, není třeba nijak zvlášť opečovávat. Odměnou jsou chutné výhonky zpracovávané na způsob chřestu. Prosperuje na polostinných až slunných stanovištích, ve vlhčích, mírně kyselých půdách. Hodí se nám na popínání plotů, zdí, sloupů, stromů, … Není to sice zástěna celoroční, na jaře začíná obrůstat znovu od země, ale v době, kdy na zahradě jsme nejvíc, funguje dobře.