Pažitka pobřežní

Odborné jméno: Allium schoenoprasum
Anglicky: Chives, Wild chives, Flowering Onion

Jedlé části

  • Listy: nejlépe čerstvé – chuť je podobná cibulové nati, ale je jemnější; sušením se ztrácejí její vlastnosti, další možnost uchování je zamražení.
  • Cibulky: jsou poměrně malé (do 1 cm); dají se sklízet spolu s natí a využívat jako jarní cibulka.
  • Květy: jedlá ozdoba jídel. Jsou trochu sušší, ale v malém množství v salátech a slaných koláčích udělají parádu.

Původ

  • Je původní v Evropě, Asii i Severní Americe. U nás přirozeně roste na vysokohorských prameništích (Krkonoše, Jeseník) i v nížinách podél řek. Často ji lze najít zplanělou ze zahrádek, což je dobrý znak její odolnosti ;-).

Vzhled

  • Dorůstá zpravidla do 30 cm.
  • Když se jí daří, roste bujně a rychle se rozrůstá.

Pěstování

  • Vyhovují jí slunná stanoviště nebo místa v lehkém stínu. Preferuje vlhčí (ale dobře propustnou) půdu. Běžné půdy zvládá jakékoli, čerstvé hnojení hnojem jí nesvědčí, ale za rozloženou organickou hmotu (kompost) bude vděčná. Dá se také přihnojovat kopřivovou jíchou.
  • Měla by se přesazovat přibližně každé 4 roky, aby se vitalita rostlin zachovala. 
  • Dobře zvládá zimní rychlení v domě či ve skleníku.
  • Zvládá i celoroční pěstování v nádobách, je tedy vhodná pro terasy či balkony. 

Kde rostlinu sehnat

  • Pažitku lze množit semeny, která jsou v sortimentu mnoha zahradnictví. Dají se dokonce koupit osvědčené vyšlechtěné odrůdy.
  • Množí se také dobře dělením trsů, ideálně na jaře.

Využití v kuchyni

  • Používá se čerstvá, dokáže zvýraznit chuť slaných jídel, proto je není třeba příliš solit.
  • Ochucují se jí soli, másla, sýry, omáčky nebo polévky. 
  • Výborná je ve vaječných, rybích, ale i v houbových jídlech. 
  • Přidáním květů do kvalitního rostlinného oleje získáme vynikající olej nafialovělého nádechu.
  • Stejně tak je možné naložit květy asi na 2 týdny do kvalitního octa (např. jablečného) a z květů vznikne zajímavý kondiment.
  • Pro hravé přidávám ještě tip, jak udělat efektní košíček z pažitky.

Další využití

  • Krom toho, že jsou květenství oblíbená u včel, jsou krásná i ve váze.
  • Uschlá květenství se dají využít v suchých vazbách. 
  • V chladnějším klimatu je možné ji úspěšně využít i do tzv. zelených stěn tvořených z živých rostlin.

Shrnutí

Rostlina, která v domácnosti prostě nemůže chybět. Ideálně na zahrádce co nejblíž vstupním dveřím (aby byla do polévky vždy po ruce), případně na balkoně či parapetu okna.


Zpět k seznamu druhů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.