Dozrávající jeřabiny mám spojené s koncem prázdnin. Když se barvily do ruda, byla to předzvěst začátku dalšího školního roku.
Jakou máte asociaci s jeřábem vy?

Jedlé jeřabiny dozrávají na mnoha druzích jeřábu. Je pravdou, že pravděpodobně všechny jsou tak trochu jedovaté (jejich semínka obsahují podobné látky jako hořké mandle). Ale pokud je (syrové) jíme jen v rozumném množství, je to v pohodě. Hořkost zpravidla prozradí, kdy se máme mít na pozoru. Tepelnou úpravou toxicita mizí.
U nás je v přírodě nejběžnější jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia). Plody jeho divoké formy jsou dost trpké, kyselé a svíravé. Ale vyskytla se u nás v ČR (na Moravě v okolí Ostružné) přírodní mutace, která je výrazně méně trpká. Říká se jí Moravský sladkoplodý, nebo také Edulis či Moravica a prodává se jako odrůda roubovaná na podnoži divokého jeřábu. Pozná se i podle listů – zatímco normální jeřáb má lístky zubaté téměř celé, Moravský sladkoplodý má zubatou jen třetinu nejblíž špičce lístku.
Kdo to u Ostružné zná, ví, že to už jsou pořádné kopce – takže dobrá zpráva pro nás – jeřáb (včetně této sladkoplodé odrůdy) je dřevina otužilá a docela nenáročná. Žádný mrňous to sice není, dorůstá do 10 (i 15 m) výšky, ale jeho stín je spíš řídký, takže se dá i lecčím podsadit.
Nu, a proč takový strom vlastně chtít do zahrady? Krom plodů a květů vhodných v kuchyni i při léčení je prima pro ptáky i jako strom na světlé místo do větrolamu.

Využití v kuchyni a léčení
Plody jeřábu obsahují spoustu biologicky aktivních látek, včetně vitamínu C. Působí protizánětlivě a podílí se i na vyladění funkce srdce a hladiny cukru. Jsou prospěšné pro trávení – působí lehce projímavě, podporují vylučování žluče a moči (dokonce tak, že mohou pomoct vyplavit menší močové kaménky). Zastavují i krvácení, což se využívá zevně při léčbě hemoroidů. Tinktury se využívají k vyladění ženského hormonálního systému.
Jak už jsem zmínila, syrové plody je radno jíst spíše v malém množství. Jedovaté sloučeniny se deaktivují přemrznutím i tepelnou úpravou. V kuchyni se používají pro přípravu marmelád, sirupů a omáček. Protože jsou poměrně dost kyselé, je fajn je kombinovat se sladším ovocem (např. jablky), kterým dodají zajímavou chuť.
Jeřábů vhodných do zahrad (vzrůstově menších), s většími či sladšími plody je mnohem víc. Ale to by vydalo na samostatnou stránku…
Máte s nějakým jeřábem zkušenosti a pouštíte si ho k sobě do kuchyně?
