Křen selský

Odborné jméno: Armoracia rusticana
Anglicky: Horseradish, Red Cole

Jedlé části

  • kořeny (syrové nebo vařené) – mají pálivou, hořčicovou chuť
  • mladé listy (opět syrové nebo vařené) – také mají velmi intenzivní chuť, proto se hodí v malých množstvích do salátů.

Známá rizika

  • Jíst velká množství může být vzhledem k obsaženým látkám nebezpečné.
  • Uvádí se, že křen není vhodný pro lidí trpící sníženou funkcí štítné žlázy, chronickými záněty ledvin, jater, překyselení organismu a gastroezofageálním refluxem.
  • Ani těhotné či kojící ženy by to s křenem přehánět neměly.

Původ

  • Přirozeně rozšířen v Evropě a Asii (centrum nejspíš bylo na JV Ukrajině a v Moldávii).
  • Ve volné přírodě roste v hlubokých, písčitých, vlhkých půdách podél potoků, řek a vodních nádrží. Chuť tohoto divokého křenu byste ovšem asi neocenili – je hodně hořká.

Vzhled

Trvalka s mohutným kořenem sahajícím do velké hloubky, velkými listy a bílými čtyřčetnými květy.

Pěstování

  • Má rád slunce nebo lehký polostín.
  • Půdu snese jakoukoliv, ve které nestojí voda, ale kvůli sklizni je vhodnější pěstovat jej spíše v lehčích, vlhčích, půdách.
  • Množí se dobře vegetativně – kořenovými řízky. Pokud byste si chtěli založit “křenárnu”, ideální je sázet asi 25 cm dlouhé postranní kořeny asi 1 cm silné do řádků asi 40-60 cm od sebe. Sází se šikmo tak, aby spodní konec sazenice byl asi 15 cm pod povrchem půdy. Aby se vám kořeny nevětvily, je dobré při sázení odstranit všechny boční kořínky. 
  • Chcete-li ještě jiný, podrobný návod na pěstování, hezky zpracovaný je zde: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-pestovat-kren-a-ziskat-kvalitni-silne-koreny.html
  • Kam rostlinu zasadíte, tam ji pravděpodobně ještě dlouho budete mít – regeneruje i z malých kousků, které ponecháte v zemi.
  • Při květu a tvorbě plodů se rostliny vysilují, proto lze květenství odřezávat. 

Kde rostlinu sehnat

  • V zahradnictvích lze zakoupit sazenice.
  • Úspěšní budete ale pravděpodobně i tehdy, když nespotřebovaný kus křenu z obchodu dáte do země. 

Využití v kuchyni

  • Z nastrouhaného křenu pálivost postupně vyprchává (a křen hořkne), pokud se nesmíchá s trochou octa nebo citronové šťávy.
  • Jablečný křen: směs jemně nakrájeného křenu, jablek a octa (či citronové šťávy) je oblíbenou přílohou pečeného či vařeného masa. Přidáte-li ještě vychladlý masový vývar a trochu cukru a necháte přes noc v lednici prolnout chutě, vytvoříte “vejmrdu”. Oboje je možné jíst čerstvé – pozor, fakt pálí 🙂 nebo sterilované asi 20 minut (pak je chuť mnohem jemnější).
  • Ke zvěřině se hodí kombinace křenu s brusinkami a smetanou.
  • Zajímavá je kombinace s červenou řepou, kdy řepa vnáší sladkou chuť a křen ji vyvažuje chutí pálivou.
  • Kořeny lze skladovat v písku v chladném sklepě.
  • Recepty s křenem

Léčivé účinky

  • Křen je bohatý na vitaminy C, A, minerály (železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor), antioxidační, antibakteriální a fytoncidní látky.
  • Pro své antiseptické a antioxidační účinky je křen dobrou léčivkou. Používá se zevně na špatně se hojící rány a zanícené klouby. Přikládají se buď čerstvé listy, nebo tzv. křenové placky (1 až 3 díly nastrouhaného křenu, 5 dílů mouky a 1 díl tuku), asi na půl hodiny. Je ale dobře předem vyzkoušet citlivost kůže na křen – citlivějším lidem mohou naskákat i puchýře.
  • Při virových i bakteriálních nemocích lze užívat vnitřně. Stejně tak na povzbuzení chuti k jídlu.
  • Při rýmě je možné inhalovat asi 5-10 min páru z lžíce nastrouhaného křenu povařeného ve vodě. 
  • Skvrnky na pokožce prý vybělí obklad z nastrouhaného křenu, mléka a tvarohu. Případně můžete zkusit tip ze stránky https://www.cba.cz/leciva-sila-krenu/, kde doporučují 6-8 týdenní kúru sestávající z 2 lžiček nastrouhaného křenu denně, která má mít na pokožku tak blahodárný vliv, že zmizí i pigmentové a stařecké skvrny. Kúru ale rozhodně neprodlužujte ani hned neopakujte, extra dlouhodobé vnitřní užívání křenu se nedoporučuje ani lidem, kteří nemají žádnou kontraindikaci (viz část rizika).

Další využití

  • Využívá se také při nakládání okurek nebo červené řepy – když se přidá několik plátků do naložené směsi, neplesniví.
  • Podobně lze také chránit před zkažením čerstvě vylisovaný mošt – kusem křenu přidaným do lahve (nebo použitím kusu křenu jako zátky lahve). Alternativně lze do padesátilitrového demižonu dát asi 10 lžic najemno nastrouhaného křenu, přelít moštem a pak mošt postupně podle spotřeby stáčet do menších lahví.
  • Na zahradě se schopnosti křenu kořenit do velkých hloubek využívá pro zpřístupnění živin pro mělčeji kořenící stromy (např. švestky).

Shrnutí

  • Křenu se někdy říká český ženšen. A to pro jeho schopnost posilovat organismus. Má i silné antiseptické působení, které se využívá hlavně při zánětech dýchacích a močových cest. 
  • Také skvěle chutná – jako doplněk k nejrůznějším, zejména masovým, jídlům.
  • Na zahradě je odolný a díky jeho schopnosti obrážet i z malých kousků kořene, velmi dlouhověký.

Zpět k seznamu druhů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.