Denivky

Odborné jméno: Hemerocallis
Anglicky: Daylilies 

Jedlé části

  • Poupata a květy (syrové nebo tepelně upravené). Jsou příjemně sladké, šťavnaté, příjemně aromatické a křupavé. Některé odrůdy mají chuťový ocásek, jiné ne. Je třeba zkoušet. Obecným vodítkem je, že nejlepší bývají hnědé či červené květy.
  • Mladé listy a mladé výhonky (vařené). Jsou příjemně sladké. Starší jsou tvrdé.
  • Kořenové hlízy (syrové nebo tepelně upravené) – vaří se jen chvíli, jsou křupavé a mají jedinečnou chuť. Mladé bílé hlízky stačí jen omýt a syrové chutnají po oříšcích.

Známá rizika

  • Konzumace velkého množství syrových listů může vést k halucinacím.
  • Některým lidem (cca 5% populace?) není po denivkách dobře od žaludku. Zkoušejte pomalu a postupně.

Původ

  • Pocházejí z východní Asie.
  • U nás není původní žádná z denivek. Ale už v 16. století v Evropě zdomácněla denivka plavá (Hemerocallis fulva) a brzy nechyběla v žádné selské zahrádce. Šlo zpravidla o žlutě a oranžově kvetoucí kultivary. 

Vzhled

  • Květem jsou podobné liliím, ale listy připomínají spíše trávu. 
  • Výška rostlin je 30-150 cm.
  • „Krásky jednoho dne“ – každý květ vydrží kvést jen jediný den. Květů je však mnoho, takže se z kvetoucích denivek můžeme kochat déle než měsíc (cca od konce června). Nové odrůdy dokonce mohou mít více než 300 květů za sezonu a na stonku se může objevit klidně i desítky poupat.
  • Dnes je vyšlechtěno přehršel kultivarů – s různými barvami i tvary květů. Kromě čistě modré mají květy téměř všechny základní barevné odstíny. 
  • Rané odrůdy na podzim někdy kvetou ještě podruhé.

Pěstování

  • Denivky jsou vděčné trvalky. Jsou velmi odolné a nevyžadují mnoho péče
  • Když se dobře ujmou, snesou i sucho. Více vody potřebují hlavně v období před květem. Obecně ale preferují spíše vlhčí a úrodné půdy. Nové kultivary mohou být vybíravější.
  • Nejlepší je pro ně místo na slunci. Porostou i v polostínu, ale méně pokvetou. 
  • Na jednom stanovišti vydrží asi 4 roky, pak je vhodné je rozsadit. Jak se totiž trs denivek postupně rozrůstá, po několika letech jsou v centrální části kořeny hustě propletené a půda vyčerpaná. Mladé sazenice můžeme ve sponu 30×30 cm vrátit na původní místo, které dostatečně obohatíme o kompost. Denivka plavá, která nás v provází už po staletí ale vydrží na jednom místě opravdu dlouho (i bez přesazování). Jen potom třeba o něco méně kvete. Přesvědčit se o tom můžeme v krajině, kde jen ty nejodolnější rostliny (denivky, podzimní astry, křen, …) dávají tušit, že tam kdysi stával dům…
  • Na zimu zatahují listy, mrazy je neohrožují.

Kde rostlinu sehnat

  • Denivky se dobře množí dělením trsů (ideálně na přelomu léta a podzimu nebo v časném jaru). Z jednoho trsu lze získat velký počet mladých rostlin. 

Využití v kuchyni

  • Dekorativní květy udělají parádu na obložených talířích. Dají se i plnit různými náplněmi – ze sýrů, pomazánek a salátových směsí.
  • Květy se jedí i vařené či dušené.
  • Za delikatesu se považují nerozvinutá poupata denivek, která se jen povaří v páře a na talíři přelijí rozpuštěným máslem. Nebo je lze obalit v těstíčku a zprudka osmažit v oleji.
  • Odkvetlé (nebo i kvetoucí) květy lze otrhat a usušit (bez zeleného lůžka). Semletím na prášek vznikne koření specifické chuti, bez něhož se v Orientu neobejde žádná vegetariánská polévka. Sušené denivky trochu připomínají houby. Lze je přidávat ve velkém množství do vaječných omelet, kotlíkových polévek, zeleninových směsí, zapékané zeleniny, do rizota, … Je to dobrá náhražka tuhého sýra v jídlech. Je i možné je nakládat do kvalitního oleje s kořením. 
  • Hlízy jsou chuťově vynikající. Mladé bílé syrové, nebo lehce osmahlé na másle s trochu soli a pepře.

Recept na Ovíněné denivky

  • Cibulka (celá i s natí) se lehce osmahne na kvalitním oleji, přidá se trochu soli a denivkové květy (dost). Směs se chvíli nechá podusit pod pokličkou. Pak se přidá sójová omáčka Tamari a minutku před vypnutím kvalitní bílé víno. Podávat se dají s kváskovým chlebem.

Shrnutí

Denivky jsou ideální, nenáročné, zdravé a bohatě kvetoucí trvalky. Jejich květy chutnají i vypadají skvěle. 

Na mladých rostlinách si ale někdy rádi pochutnají slimáci, takže dokud nezesílí, není od věci je chránit v květináčích.


Zpět k seznamu druhů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.