Bambus

Odborné jméno: Jedlé (číslo značí jedlost na pětibodové škále, 5 je maximum), u nás pěstovatelné bambusy jsou zejména z rodů Phyllostachys, Fargesia a Sasa.

GuaduaPFAFLewis chuť / produktivita
PhyllostachysP. atrovaginata32 / 2
P. aureosulcata42 / 4
P. bissetii302 / 5
P. flexuosa53
P. heteroclada32 / 2
P. nigra545 / 5
P. nuda545 / 3
P. parvifolia53
P. propinqua43
P. vivax53
Fargesia F. robusta3
F. murielae
Sasa S. kurilensis44

Anglicky: Bamboo
Čeleď: lipnicovité

Jedlé části

  • Mladé výhonky (tepelně upravené) – sklízející se, když jsou cca 10 (20) cm vysoké. Je také možné je bělit. U tyčových bambusů pěstovaných na tyčovinu je možná probírka při rašení – do hrnce přijdou výhonky slabší, rostoucí příliš blízko perspektivních výhonů ponechaných na tyče nebo výhonky, které se rozeběhly příliš daleko z místa, kde chceme bambus mít. 

Známá rizika

  • Obecně se dá říct, že výhony všech bambusů jsou jedlé, ale některé jsou natolik hořké či tenké, že v praxi nemá cenu se o kuchyňskou úpravu pokoušet. Rizikovým faktorem je obsah taxifylinu, jedovatého kyanogenního glykosidu. Tento se naštěstí varem odbourává. Některým druhům, který jeho obsah mají nižší, stačí kratší doba (cca 20 minut), jiné potřebují až 2 hodiny varu a opakovanou výměnu vody, ve které se vaří.
  • U některých druhů se udává, že jsou jedlé i syrové, ale u těch které se dají pěstovat u nás, jsem tento údaj spolehlivě nezachytila. Tepelnou úpravu tedy doporučuji u všech u nás rostoucích. 

Původ

  • Bambus se často spojuje s Asií, ale rostlinám této skupiny jednoděložných rostlin se daří i v Africe či v Severní a Jižní Americe. Rostou od nížin až do hor.
  • Bambus se v Evropě poprvé objevil v 18. století, postupně se dostal i k nám.

Vzhled

  • U nás se v principu daří třem typům bambusů:
    • vysokým, rozrůstavým tyčovým (hlavně rod Phyllostachys, Bashania)
    • trsnatým, nerozrůstavým (hlavně rod Fargesia)
    • půdokryvným, často rozůstavým (hlavně rod Sasa, Sasaella nebo Pleioblastus)

Pěstování

  • Svazčité kořeny bambusů přijímají vláhu celý rok – v zimě je proto tolik neohrozí mráz, jako spíše nedostatek vody, který je ještě více umocňován mrazivými větry a slunečním zářením. Potřebují tedy zpravidla chráněné stanoviště.
  • V našich podmínkách se doporučuje bambusy mulčovat velkým množstvím organického materiálu. Mulč udrží vláhu v zemi a mráz dál od kořenů.
  • Každý druh a dokonce každý jeho klon má trochu jiné potřeby, proto doporučuji stránku http://bambusy.info/, kde jsou krásné popisy a cenné zkušenosti s pěstováním v podmínkách ČR.
  • Bambusům obecně několik let trvá, než se na stanovišti dobře zakoření a začnou se rozrůstat natolik, aby nám nebylo líto sklízet rašící výhony. Dobře usazené rostliny jsou také odolnější než mladé. 
  • Obecně je ale velmi důležité rozlišení na 
    • rozrůstavé bambusy, které potřebují v zemi kvalitní kořenovou bariéru, aby zůstaly ve vymezeném prostoru – mezi nimi najdeme u nás nejjedlejší druhy.
    • trsnaté bambusy, které bariéru nepotřebují (žel příliš mnoho kvalitních, jedlých, u nás pěstovatelných druhů mezi nimi není).

Kde rostlinu sehnat

  • Sazenice nabízí větší množství prodejců. Doporučit můžu pražské Bambusarium v Tróji https://www.bambusy.cz/ 
  • Pozor na bambusy množené laboratorně meristemovými kulturami – bambusům tento způsob množení nesvědčí, vznikají slaboučké nevitální rostliny.

Využití v kuchyni

  • Bambusové výhonky jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, křemík, draslík, železo, měď, zinek, vitamíny B, C.
  • Výborné jsou prostě jen uvařené a podávané se solí, pepřem a máslem.
  • Lze je upravit jako chřest.
  • Často se využívají ve směsi s dalšími zeleninami a dělají se ve WOKu.   

Další využití

  • Tyčky a tyče z bambusů se hodí na zahradě i na stavbě.
  • Z bambusů lze nechat vyrůst celoročně zelené živé neprůhledné ploty (i vysoké).
  • V bambusech si rádi staví hnízda ptáci.
  • Je možné je využít jako zajímavou půdokryvnou rostlinu.

Shrnutí

Bambusy do hrnce jsou pro ty, kdo mají velký pozemek a trpělivost. Bambusová výhonková sezóna může při nasazení několika vhodně se doplňujících druhů trvat od půlky dubna až do začátku prázdnin.  

Krom využití v kuchyni mají bambusy rozhodně co nabídnout i jinak (kvalitní tyčky, neprůhledné stálezelené živé ploty, zajímavou energii v jejich hájcích). Proto, když jejich výhony budeme brát jako bonus k výše zmíněným funkcím, je možné se z nich radovat a užívat si je. Do komerčního pěstování na výhony bych se u nás však nepouštěla.


Zpět k seznamu druhů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.