Cibule sečka

Alias: cibule ošlejch / zimní / sečka / sibiřská

Odborné jméno: Allium fistulosum
Anglicky: Welsh Onion

Jedlé části

  • Nať: šťavnatá, chuť je jemnější než u kuchyňské cibule ;  má hodně vitamínu C a je bohatá na karotenoidy, vápník a silice s obsahem síry. Nať se sklízí postupně, průběžně.
  • Cibulky na jaře
  • Květy (spíš na ozdobu)

Známá rizika

Pro člověka cibule žádné nebezpečí nepředstavuje, ale některá plemena psů jsou na cibuli a její hemolytické účinky velmi citlivá.

Původ: 

Střední Asie; zajímavostí je, že přestože se v Číně pěstuje už min. 1000 let, do Evropy se dostala až v 16. století přes Rusko.

Vzhled

  • Dorůstá do výšky asi 60 cm.
  • Květy se objevují od 2. roku; v zahradě lákají hmyz, ale květní stvol chutný není, proto ho můžeme vylamovat, aby se rostlina tvorbou semen nevyčerpávala.
  • Cibulky mívají max. 3 cm.

Pěstování

  • Potřebuje slunce.
  • Půda by měla být lehká až středně těžká, trošku vlhká.
  • Lze ji pěstovat ze semínek (která jsou snadno dostupná) nebo dělením trsů.
  • V zimě ji lze rychlit v květináči na okně.
  • Dá se pěstovat v truhlíku na terase nebo balkoně.
  • Chladem netrpí, často raší už na konci zimy; pokud není velmi chladno, mohou listy vydržet i dlouho do zimy.
  • Udává se, že je citlivá na slimáky, ale z mé zkušenosti – pokud už je na stanovišti dobře uchycená, slimáci ji nijak zvlášť neohrožují. Mladé sazeničky je dobré chránit jak před slimáky, tak před plevelem, který by ji mohl zadusit.
  • S většinou rostlin roste dobře (zvlášť s růžemi, mrkví, řepou a heřmánkem), ale nemá se ráda s bobovitými (obzvlášť s vojtěškou).
  • Pro jednu rodinu stačí jen několik vzrostlých rostlin. 
  • Na jednom stanovišti vydrží 5-15 let.

Kde rostlinu sehnat

  • Semínka jsou dobře dostupná. 
  • V Permasemínkách množí odrůdu Satschen z Nomeovy Archy z Rakouska.
  • Gengel uchovává “Altajskou”.

Využití v kuchyni

Syrová nať je výborná do pomazánek, salátů, polévek, na vařené brambory, …

Léčebné účinky

  • Podporuje činnost srdce, jater a slinivky břišní, příznivě působí i na střevní mikroflóru a střevní trakt obecně. Je močopudná, podporuje chuť k jídlu a snižuje krevní tlak. 
  • Působí proti bakteriím, léčí nachlazení a kašel.

Shrnutí

Vytrvalá nenáročná rostlina, kterou oceníme hlavně v zimě a na jaře, kdy je nedostatek jiných čerstvých natí. Doporučuji do každé zahrady nebo na terasu/balkon.


Zpět k seznamu druhů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.