Katrán přímořský

Odborné jméno: Crambe maritima
Anglicky: Sea Kale, Sea Colewort, Scurvy Grass, Halmyrides
Čeleď: brukvovité

Jedlé části

  • Mladé listy – syrové nebo vařené jako špenát; mají příjemnou, téměř oříškovou chuť a hodí se skvěle do míchaných salátů. Starší listy jsou hořké.
  • Mladé výhonky – syrové nebo vařené. Jsou křupavé a stejně jako listy, chutnají po oříšcích. Pokud se při růstu přikryjí a vybělí (zakryjí květináčem), mohou se připravovat jako chřest. Pro vybělené dužnaté řapíky se katrán pěstuje hlavně v Anglii, Irsku a Francii.
  • Kořeny – tepelně upravené. Obsahují hodně škrobů a cukrů. Velmi silně voní a chutnají po zelí. Nejspíš je ale budete chtít nechat v klidu, aby katrán mohl nerušeně, dlouho, růst.
  • Mladá poupata – syrová nebo tepelně upravená (napařená). Sklízejí se před rozkvětem, když jsou květenství asi 10-15 cm dlouhá. Používají se jako brokolice.

Původ

  • Je původní v Evropě: Atlantické pobřeží Evropy, včetně Británie, podél pobřeží Baltského moře a kolem Černého moře.
  • Katrán se v Evropě pěstoval přinejmenším od roku 1600 do doby kolem druhé světové války. Pěstoval se i u nás.

Vzhled

  • Dlouhověká trvalka dorůstající do výšky i šířky asi 60 cm.
  • Nápadně masité listy mají modrozelený nádech.
  • Má velmi hluboké kořeny, přesazování nerad. 

Pěstování

  • Pěstování je snadné, daří se mu v dobré, písčitější půdě a na slunném místě. Snese i polostín a chudší půdu. Má raději zásaditější než kyselou půdu.
  • Dokud je mladý, potřebuje vláhu, ale po dobrém zakořenění snáší i sucha. 
  • Mrazuvzdorný je minimálně do -20 °C.
  • Pokud chcete sklízet bělené mladé výhonky na jaře (jsou méně hořké než ty zelené), katrán snese prý i 2-3 sklizně ročně. U ročních či dvouletých rostlin se ale doporučuje sklidit jen pár rostoucích výhonů.
  • Pěstujete-li v nádobě, lze ho na podzim přemístit do skleníku, kde výhony začnou rašit velmi časně. 

Kde rostlinu sehnat

Využití v kuchyni

  • Díky vysokému obsahu vitamínu C je fajn přidávat mladé listy do salátů.
  • Řapíky se připravují vařením a ochucením nebo se zapékají se sýrem, žloutky, strouhankou a smetanou.
  • Blanšírované stonky se konzumují syrové v salátech, vařené, pečené, dušené nebo jinak upravené jako chřest. Při správném uvaření si zachovávají svou křupavost a mají velmi příjemnou chuť, trochu jako lískové ořechy, s velmi jemnou hořkostí. 
  • Listy lze uvařit do měkka, nasekat, dochutit česnekem a podávat jako špenát. 
  • Krásné fotky v jednotlivých obdobích roku a tipy na využití v kuchyni jsou na anglicky psané stránce: https://gallowaywildfoods.com/sea-kale-identification-edibility-and-distribution/ 

Další využití

  • Květenství jsou bohatá, medově voní a v létě přitahují mnoho hmyzu.

Shrnutí

Katrán je dlouhověká, nenáročná, velká trvalka, která miluje slunce. Na zahradě je fajn nejen pro jedlé části (mladé listy, výhonky, květenství), ale i pro hmyz, který miluje jeho květy. Je i velmi dekorativní.


Zpět k seznamu druhů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.