Alias: cibule poschoďová / prorůstavá / Egyptská
Odborné jméno: Allium cepa proliferum (Allium fistulosum var. viviparum)
Anglicky: Tree Onion, Walking Onion, Topsetting onion, Egyptian onion
Jedlé části
- Mladé výhony – mají vynikající chuť. Sklízí se vždy jen třeba 2 listy z jedné cibule, aby na ostatních mohly nerušeně vyrůst pacibulky.
- Malé pacibulky se sklízí už od července.
- Jedlé jsou i cibule v zemi tvarem podobné šalotce.
Známá rizika
Stejně jako u jiných cibulí: pro člověka OK, psi můžou mít problém.
Původ
- V kultuře se udržuje už velmi dlouho. Její původ je pravděpodobně v Indii.
Vzhled
- Má přímé, duté, šedavě zelené listy vysoké klidně přes půl metru. Na vrcholech stvolů se tvoří pacibulky (vzdušné cibulky), které dál rostou do výšky a vytvářejí tak i několik pater. Když je váha pacibulek příliš velká, celý stvol se skloní k zemi a pacibulky můžou zakořenit.
- Různé odrůdy se liší počtem, velikostí i barvou pacibulek, výškou a pálivostí natě. Tedy – námět na sbírku? 🙂
- Anglická wiki má moc pěkné fotky https://en.wikipedia.org/wiki/Tree_onion
Pěstování
- Má ráda slunce (snese ale i polostín) a přiměřeně vlhkou a propustnou půdu.
- Je mrazuvzdorná a raší velmi časně (i pod sněhem).
- Vzácně se mezi pacibulkami mohou objevit i květy, ale málokdy semena dozrají, množí se proto v podstatě jen vegetativně:
- rozdělením trsů
- pomocí pacibulek, které je možné do země dát v kteroukoliv roční dobu (dobře uschlé pacibulky je možné i uskladnit)
- Dá se pěstovat i v truhlíku a pokud máte na pozemku hodně slimáků, možná je to dobrý nápad alespoň jako pojistka. Píše se, že slimákům velmi chutná a že dokážou zničit i dobře zabydlené rostliny.
Kde rostlinu sehnat
- Je v sortimentu několika zahradnictví.
- Množení pacibulkami je velmi snadné, proto i sousedé či přátelé mohou být dobrým zdrojem.
Využití v kuchyni
- Aromatické listy se za syrova dají využít v salátech, pomazánkách, na vařené brambory, polévky, …
- Pacibulky mají oproti šalotce ostřejší a výraznější chuť; vynikající jsou syrové, ale dají se přidat i do vařených jídel. Možné je i fermentování nebo zavaření.
Léčivé účinky
- Cibule má široké spektrum prospěšných účinků a při pravidelné konzumaci (zejména syrové cibule) podpoří celkové zdraví organismu. Působí protizánětlivě a tonizuje funkce trávicí i oběhové soustavy.
- Je užitečná při prevenci infekcí ústní dutiny a zubního kazu.
- Pečenou cibuli prý lze využít jako obklad k odstranění hnisu z ran.
- Čerstvá cibulová šťáva je velmi užitečnou první pomocí při včelím a vosím bodnutí nebo odřeninách. Pomáhá hojit rány.
- Používá se jako kosmetika k odstranění pih.
Další využití
- Cibulovou šťávu lze použít jako prevenci koroze kovů a jako leštidlo na měď a sklo.
- Cibulová šťáva vetřená do pokožky údajně podporuje růst vlasů a je lékem na plešatost.
- Rostoucí rostlina prý odpuzuje hmyz a krtky. Postřik vyrobený zalitím vroucí vody takovým množstvím, aby pokryl 1 kg nakrájené neoloupané cibule, údajně zvyšuje odolnost jiných rostlin vůči chorobám a parazitům.
Shrnutí
Kráčející cibule je jeden z nejchutnějších druhů cibule. Je to odolná a chutná vytrvalá zelenina. Dostupná je už v době, kdy ostatní zeleniny spí zimním spánkem. Výhodou je mrazuvzdornost a nenáročné množení pomocí pacibulek. Nevýhodou atraktivita pro slimáky.