Kráčející cibule

Alias: cibule poschoďová / prorůstavá / Egyptská
Odborné jméno: Allium cepa proliferum (Allium fistulosum var. viviparum)
Anglicky: Tree Onion, Walking Onion, Topsetting onion, Egyptian onion

Jedlé části

  • Mladé výhony – mají vynikající chuť. Sklízí se vždy jen třeba 2 listy z jedné cibule, aby na ostatních mohly nerušeně vyrůst pacibulky.
  • Malé pacibulky se sklízí už od července.
  • Jedlé jsou i cibule v zemi tvarem podobné šalotce.

Známá rizika

Stejně jako u jiných cibulí: pro člověka OK, psi můžou mít problém.

Původ

  • V kultuře se udržuje už velmi dlouho. Její původ je pravděpodobně v Indii. 

Vzhled

  • Má přímé, duté, šedavě zelené listy vysoké klidně přes půl metru. Na vrcholech stvolů se tvoří pacibulky (vzdušné cibulky), které dál rostou do výšky a vytvářejí tak i několik pater. Když je váha pacibulek příliš velká, celý stvol se skloní k zemi a pacibulky můžou zakořenit. 
  • Různé odrůdy se liší počtem, velikostí i barvou pacibulek, výškou a pálivostí natě. Tedy – námět na sbírku? 🙂
  • Anglická wiki má moc pěkné fotky https://en.wikipedia.org/wiki/Tree_onion 

Pěstování

  • Má ráda slunce (snese ale i polostín) a přiměřeně vlhkou a propustnou půdu.
  • Je mrazuvzdorná a raší velmi časně (i pod sněhem).
  • Vzácně se mezi pacibulkami mohou objevit i květy, ale málokdy semena dozrají, množí se proto v podstatě jen vegetativně:
    • rozdělením trsů
    • pomocí pacibulek, které je možné do země dát v kteroukoliv roční dobu (dobře uschlé pacibulky je možné i uskladnit)
  • Dá se pěstovat i v truhlíku a pokud máte na pozemku hodně slimáků, možná je to dobrý nápad alespoň jako pojistka. Píše se, že slimákům velmi chutná a že dokážou zničit i dobře zabydlené rostliny. 

Kde rostlinu sehnat

  • Je v sortimentu několika zahradnictví.
  • Množení pacibulkami je velmi snadné, proto i sousedé či přátelé mohou být dobrým zdrojem.

Využití v kuchyni

  • Aromatické listy se za syrova dají využít v salátech, pomazánkách, na vařené brambory, polévky, …
  • Pacibulky mají oproti šalotce ostřejší a výraznější chuť; vynikající jsou syrové, ale dají se přidat i do vařených jídel. Možné je i fermentování nebo zavaření.

Léčivé účinky

  • Cibule má široké spektrum prospěšných účinků a při pravidelné konzumaci (zejména syrové cibule) podpoří celkové zdraví organismu. Působí protizánětlivě a tonizuje funkce trávicí i oběhové soustavy.
  • Je užitečná při prevenci infekcí ústní dutiny a zubního kazu.
  • Pečenou cibuli prý lze využít jako obklad k odstranění hnisu z ran.
  • Čerstvá cibulová šťáva je velmi užitečnou první pomocí při včelím a vosím bodnutí nebo odřeninách. Pomáhá hojit rány.
  • Používá se jako kosmetika k odstranění pih.

Další využití

  • Cibulovou šťávu lze použít jako prevenci koroze kovů a jako leštidlo na měď a sklo.
  • Cibulová šťáva vetřená do pokožky údajně podporuje růst vlasů a je lékem na plešatost. 
  • Rostoucí rostlina prý odpuzuje hmyz a krtky. Postřik vyrobený zalitím vroucí vody takovým množstvím, aby pokryl 1 kg nakrájené neoloupané cibule, údajně zvyšuje odolnost jiných rostlin vůči chorobám a parazitům.

Shrnutí

Kráčející cibule je jeden z nejchutnějších druhů cibule. Je to odolná a chutná vytrvalá zelenina. Dostupná je už v době, kdy ostatní zeleniny spí zimním spánkem. Výhodou je mrazuvzdornost a nenáročné množení pomocí pacibulek. Nevýhodou atraktivita pro slimáky.


Zpět k seznamu druhů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.