Merlík všedobr (Chenopodium bonus-henricus) byl oblíbenou salátovou rostlinou již dávno. Díky lidem se rozšířil téměř po celé Evropě. U nás ho často můžeme potkat u zřícenin hradů jako pozůstatek dávného osídlení. Je to rostlina nenáročná, vytrvalá, má ráda slunce i polostín, ocení spíše vlhčí, živinami bohatší půdu. Krom jeho využití v kuchyni se používá při léčení ran, a to i špatně se hojících, zhnisaných, kdy se přikládá svou spodní stranou směrem k ráně. 

Obsahuje malé množství saponinů a šťavelanů, které se ale tepelnou úpravou rozkládají. Nejmladší listy se používají do salátů, mladé na špenát a stonky s květenstvím se dají napařit a použít podobně jako chřest.

Ve špenátu ho výborné doplňuje další listová zelenina – např. mladý brutnák, medvědí česnek, mladé listy lípy, mangold, kopřiva. Jde o chutnější a co do množství šťavelanů, které mohou být nebezpečné pro lidi s ledvinovými kameny, rozhodně šetrnější variantu než klasický špenát.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *