Odborné jméno: Rumex patientia
Anglicky: Herb Patience
Fotky
Jedlé části
- Listy (syrové nebo tepelně upravené). Často se upravují jako špenát nebo pyré (mohou se přidat k dalším zeleninám, protože samy o sobě mají poměrně jemnou chuť – popisuje se jako citronově kyselá, osvěžující, jemnější než u planého šťovíku.) Listy se dají sklízet již brzy z jara. Nejjemnější listy jsou přibližně do května.
Známá rizika
- Obsahuje poměrně hodně šťavelanů – viz merlík všedobr.
Původ
- V ČR sice původní není, ale je tu pěstován poměrně dlouho. Původní je např. v sousedním Slovensku.
- Dnes v ČR roste na nádražích, podél komunikací a vodních toků a na rumištích, a to v teplých nebo mírně teplých regionech (Polabí, Praha a okolí, jižní Morava, Haná).
Vzhled
- Trvalka rostoucí až do 1,5 m výšky a 0,5 m šířky.
- Na jednom místě vydrží 3-5 let.
- Až 30 cm dlouhé, v růžici vyrůstající listy se na podzim obvykle zatáhnou a na jaře opět vyraší, mráz rostlině neublíží. Za mírných zim mohou listy zpestřit jídelníček i v zimě, rostlinu si pro tyto účely můžeme pěstovat i v nádobě ve skleníku.
Pěstování
- Pěstování je snadné. Preferuje vlhčí, alespoň středně bohaté půdy. Chutné listy budou z rostlin pěstovaných v polostínu.
- Pokud se květní stonky včas vylámou, podpoří se růst nových listů, a tím se doba sklizně prodlouží.
Kde rostlinu sehnat
- Je v sortimentu mnoha našich osivářských firem. Hezký popis pěstování je zde: https://www.donapo.cz/stovik-zahradni
- Může se množit i dělením trsů na jaře.
Využití v kuchyni
- Nejprospěšnější je konzumace syrových listů ve formě čerstvých, osvěžujících zeleninových salátů a pomazánek.
- Šťovík se dá také tepelně upravovat a přidávat do jarních polévek, borščů, špenátu, smetanových omáček nebo vaječných či sýrových jídel.
- Zajímavou kombinaci tvoří šťovík s rybami a masem.
- Najemno nasekaný šťovík lze použít na zvýraznění chuti a ozdobení jídel podobně jako jarní cibulku, česnekopažitku nebo pažitku.
- Skvělým tipem je také pomocí listů obalit maso a společně zapéct.
Léčivé účinky
- Konzumace šťovíku pomáhá s detoxikací organismu, posiluje přirozenou imunitu, zvyšuje hladinu železa v těle, pomáhá při chorobách s krvetvorbou, podporuje trávení a stimuluje činnost jater. Díky obsažené vláknině je šťovík také vhodný při zácpě.
Shrnutí
Šťovík zahradní je nenáročná trvalka, která svými jemnými křupavými listy může skvěle dodat do naší stravy vitamíny a minerály.