Šťovík zahradní

Odborné jméno: Rumex patientia

Anglicky: Herb Patience

Fotky

Jedlé části

  • Listy (syrové nebo tepelně upravené). Často se upravují jako špenát nebo pyré (mohou se přidat k dalším zeleninám, protože samy o sobě mají poměrně jemnou chuť – popisuje se jako citronově kyselá, osvěžující, jemnější než u planého šťovíku.) Listy se dají sklízet již brzy z jara. Nejjemnější listy jsou přibližně do května. 

Známá rizika

Původ

  • V ČR sice původní není, ale je tu pěstován poměrně dlouho. Původní je např. v sousedním Slovensku. 
  • Dnes v ČR roste na nádražích, podél komunikací a vodních toků a na rumištích, a to v teplých nebo mírně teplých regionech (Polabí, Praha a okolí, jižní Morava, Haná).

Vzhled

  • Trvalka rostoucí až do 1,5 m výšky a 0,5 m šířky.
  • Na jednom místě vydrží 3-5 let.
  • Až 30 cm dlouhé, v růžici vyrůstající listy se na podzim obvykle zatáhnou a na jaře opět vyraší, mráz rostlině neublíží. Za mírných zim mohou listy zpestřit jídelníček i v zimě, rostlinu si pro tyto účely můžeme pěstovat i v nádobě ve skleníku.

Pěstování

  • Pěstování je snadné. Preferuje vlhčí, alespoň středně bohaté půdy. Chutné listy budou z rostlin pěstovaných v polostínu.
  • Pokud se květní stonky včas vylámou, podpoří se růst nových listů, a tím se doba sklizně prodlouží.

Kde rostlinu sehnat

Využití v kuchyni

  • Nejprospěšnější je konzumace syrových listů ve formě čerstvých, osvěžujících zeleninových salátů a pomazánek.
  • Šťovík se dá také tepelně upravovat a přidávat do jarních polévek, borščů, špenátu, smetanových omáček nebo vaječných či sýrových jídel. 
  • Zajímavou kombinaci tvoří šťovík s rybami a masem. 
  • Najemno nasekaný šťovík lze použít na zvýraznění chuti a ozdobení jídel podobně jako jarní cibulku, česnekopažitku nebo pažitku. 
  • Skvělým tipem je také pomocí listů obalit maso a společně zapéct.

Léčivé účinky

  • Konzumace šťovíku pomáhá s detoxikací organismu, posiluje přirozenou imunitu, zvyšuje hladinu železa v těle, pomáhá při chorobách s krvetvorbou, podporuje trávení a stimuluje činnost jater. Díky obsažené vláknině je šťovík také vhodný při zácpě.

Shrnutí

Šťovík zahradní je nenáročná trvalka, která svými jemnými křupavými listy může skvěle dodat do naší stravy vitamíny a minerály. 


Zpět k seznamu druhů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.